آیا می توان با اضافه کردن ترانس به یو پی اس های Transformer less (TL) مزایای یو پی اس Transformer base (TB)را به دست آورد؟

 

 

آیا می توان با اضافه کردن ترانس به یو پی اس های Transformer less (TL) مزایای یو پی اس Transformer base (TB)را به دست آورد؟

برای پاسخ این سؤال که متأسفانه به عنوان یک اشتباه مصطلح در بازار یو پی اس ایران رایج گردیده، به نظر می رسد که باید مزایا و معایب یو پی اس TB را در مقایسه با TL بر شمرد و  بررسی نمود که با اضافه کردن ترانس ایزوله به یو پی اس TL وضعیت جدید چگونه خواهد بود. 

 

 

   
 

1- راندمان: 

به طور کلی می دانیم راندمان ترانس به عنوان یک عنصر الکتریکی، بستگی به ساختار آن داشته و عموماً در ترانس هایی که در یو پی اس استفاده می شود بین 0.85 تا 0.97 متغیر است. بعلاوه در یو پی اس های TB ترانس به عنوان فیلتر خروجی نیز اعمال نقش می نماید اما در یو پی اس های TL نیاز به فیلتر جداگانه ای است. پس به طور کلی می توان گفت راندمان در یو پی اس TB کمتر از TL است ولی به طور وضوح راندمان یو پی اس TL مجهز به ترانس بسیار کمتر از یو پی اس TB است.

2- حجم و وزن:
یو پی اس های TB به دلیل استفاده از ترانس دارای حجم و وزن بیشتری نسبت به TL هستند امادر یو پی اس های TL مجهز به ترانس (در صورتیکه از ترانس با توان واقعی و معادل توان یو پی اس استفاده شده و فضای استاندارد جهت خنک نمودن ترانس لحاظ باشد) حجم و وزن بیشتری نسبت به TB خواهند داشت.

3- رگولاسیون بهتر:
به دلیل اینکه در یو پی اس های TB فیدبک ولتاژ خروجی بعد از ترانس نمونه گیری می شود لذا افت ولتاژ ترانس نیز توسط مدار PWM جبران می شود، اما در یو پی اس های TL افت ولتاژ در ترانس جبران نمی شود، نتیجتاً رگولاسیون دینامیک و استاتیک آن بسیار کمتر خواهد شد.

4- THD کمتر:
به دلیل فوق شکل موج خروجی یو پی اس های TB به خصوص هنگام تغذیه مدارات با منبع تغذیه سوئیچینگ (منبع تغذیه استفاده شده در 97%تجهیزات IT و آزمایشگاهی از این نوع است) دچار تغییر شکل کمتری می شوند. یعنی حتی تحت بارهای غیر خطی نیز یو پی اس های TB بهتر از TL مجهز به ترانس عمل خواهند کرد.

5- توان نامی یا توان واقعی:
باید به این نکته مهم توجه داشت که توان دریافتی از یو پی اس TL که به ترانس ایزوله در خروجی مجهز شده معادل توان نامی آن منهای تلفات ترانس و همین طور توان مصرفی سیستم خنک کننده ترانس می باشد. به عنوان مثال در شرایط ایده آل توان قابل دریافت از یو پی اس TL با قدرت 10KVA که به ترانس 10KVA نیز مجهز شده حداکثر 9KVA (با راندمان 92% برای ترانس) خواهد بود. بعلاوه می دانیم که به علت جریان هجومی هنگام برق دار نمودن ترانس (inrush current) و مشکل ایجاد شده برای اینورتر توان این ترانس ها عموماً بسیار کمتر از توان نامی یو پی اس در نظر گرفته می شود.
موارد فوق نقاط قوت یو پی اس های TL نسبت به TB است که با اضافه شدن ترانس به آن به نقاط ضعف نیز تبدیل می شوند.

مزیت هایی که با اضافه کردن ترانس به یو پی اس های TL بدست می آیند عبارتند از:

 

1- خاصیت ایزوله کنندگی که در موارد مصرف کنندگان خاص از جمله برخی تجهیزات پزشکی جزء استانداردهای اجباری است.

2- حفاظت مصرف کننده در مقابل جریان DC باتری ها در صورت خرابی اینورتر که یکی از مشکلات اساسی یو پی اس های TL است.

مزیت هائی که در هر صورت در یو پی اس های TL بدست نخواهند آمد:

MTBF بسیار بالاتر، تحمل surge و spike بیشتر، قابلیت تحمل شرایط گذرا بخصوص در زمانهای اتصال کوتاه بار، عدم تقارن جریان بار در نیم سیکلهای مثبت و منفی شکل موج، نول مشترک ورودی و خروجی که باعث تولید نویز مشترک می گردد و …

به طور کلی کاربران عمده در سازمانهای بزرگ دولتی و خصوصی دریافته اند که استفاده از یو پی اس مجهز به ترانس در مقایسه با یو پی اس بدون ترانس علی رغم هزینه اولیه بالا، باعث کاهش هزینه های ناشی از تعمیر و نگهداری و هزینه های مرتبط با از دست دادن سرویس و اطلاعات در زمان بروز خرابی در یو پی اس ها می گردد.

 

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده + 18 =