یو پی اس چیست


 

   یو پی اس چیست؟

   با توسعه سریع و روز افزون اقتصاد، اهمیت تجارت پایدار مهمتر از هر زمان قبل گردیده است. امروزه مشتریانی از قبیل صنایع ارتباطات و مخابرات IDC  ، بانک ها و مراکز اطلاعات داده ای پردازش ابری (Cloud Computing) و سایر رشته های کامپیوتری و مراکز داده­ی داخلی به دنبال منابع انرژی الکتریکی مطمئن تر با قابلیت سرویس دهی و تعمیرپذیری بیشتر  و عملکرد بهتر در مصرف انرژی می باشند. بخش برق مجموعه کارخانجات invt، که از سالها پیش با درایوهای کنترل دور موتور برای مصارف صنعتی و آسانسورها در ایران شناخته شده است، راه حل های برقی مناسب با جدیدترین تکنولوژی ها و کیفیت بالا برای مصارف حساس مشتریانی بیش از 60 کشور دنیا ارائه می نماید. محصولات یو پی اس این شرکت با توان هایی از500VA  تا 900KVA رنج وسیعی از مشتریان از دفاترکوچک تا دیتا سنتر ها و کاربردهای صنعتی را پوشش می دهد.

یو پی اس مخفف Uninterruptible Power Supply  به معنای منبع تغذیه بدون وقفه یا سیستم برق اضطراری است. دستگاهایی هستند که برق سیستم های مصرف کننده را در هنگام قطع برق شهر تآمین میکنند.

برای درک بهتر آن با یک مثال شروع میکنیم:

فرض کنید در یک شرکت تمام کارکنان مشغول کار با سیستم های خود هستند. ناگهان برق شهر قطع می شود و سیستم ها و اطلاعات ذخیره شده در آنها در معرض خطر قرار میگیرند. برای جلوگیری از بروز این مشکل از دستگاه های یو پی اس (UPS) استفاده میکنند. این دستگاه ها در هنگام قطع برق بلافاصله انرژی مورد نیاز سیستم ها را از باتری تامین میکنند و به این ترتیب سیستم ها متوجه قطعی برق نمی شوند و از آسیب یا خاموشی آنها جلوگیری میشود.  

 

 

تآمین انرژی الکتریکی مهمترین کارکرد یو پی اس (UPS)است؛ برای پی بردن به دیگر کارکردهای UPS به بررسی برخی اختلالات برق شهر می پردازیم:

  • افت و افزایش لحظه ای ولتاژ
  • ولتاژ قوی و ولتاژ ضعیف
  • نویز الکتریکی
  • اعوجاج هارمونیکی
  • نوسانات فرکانسی

یو پی اس (UPS) بین برق شهر و مصرف کننده قرار میگیرد و از بروز مشکل ناشی از این موارد در سیستم جلوگیری میکند.

از لحاظ ساختار یو پی اس به سه دسته تقسیم می شود:

  • Off-line
  • Line interactive
  • On-line

صرفنظر از طراحی خاص هر یک، چند ویژگی مهم در تمامی یو پی اس ها مشترک است، همه آنها دارای باتری هستند و تا زمانی که برق شهر قابل استفاده است انرژی را در باتریها ذخیره می کنند و پس از قطع برق شهر انرژی باتری را به جریان متناوب (AC) تبدیل می کنند. بنابراین، تمام سیستم ها باید دارای شارژر باتری و اینورتر باشند.

 

سیستم Off-line :

در این مدل بارهای حساس از مسیر bypass انرژی دریافت می کنند و اگر تغذیه مسیر bypass قطع شود یا ولتاژ آن خارج از محدوده قابل قبول و مجاز قرار گیرد، مسیر اینورتر جایگزین آن می شود. در طی عملکرد عادی دستگاه، هر اختلالی که در محدوده قابل قبول ولتاژ bypass باشد به بار منتقل می شود.

 

سیستم Line-Interactive :

این نوع UPS شامل دستگاه هایی می شود که در آنها سعی شده با اضافه کردن سیستم تنظیم ولتاژ در مسیر bypass عملکرد بهتری نسبت به سری off-line ارائه شود. دو نوع از متداول ترین سیستم های این رده ، یو پی اس های مجهز به ترانس Buck/Boost و ترانس ferroresonat می باشد.

مشابه مدلهای off-line، یو پی اس مدل Line-Interactive بار خود را از طریق مسیر bypass تغذیه میکند و بر اثر هر حادثه یی که سبب قطع برق ورودی شود آن را به اینورتر انتقال می دهد. بخشهای باتری، شارژ و مدار اینورتر نیز با سیستم off-line مشابه است اما به خاطر اضافه شدن مدار تنظیم ولتاژ در مسیر bypass بار به دفعات کمتر به اینورتر انتقال می یابد. چنین سیستمی تأثیر بیشتری در کاهش هزینه ها داشته و عمر مفید باتری در مقایسه با off-line بیشتر می شود.

 

سیستم On-line :

اولین تفاوت بین این نوع و آنچه که در سیستم off-line توضیح داده شد این است که اینورتر در هر دو حالت وجود برق ورودی و یا قطع آن ، بار مصرفی را تغذیه می کند. علااوه بر آن در مدل On-line ابتدا برق AC ورودی توسط بلوک رکتیفایر که معمولا دارای PFC (سیستم تصحیح ضریب توان( به سطح ولتاژ DC بالایی تبدیل می شود، که انرژی لازم برای بخش اینورتر و شارژر از این ولتاژ تامین می شود. بخش “یکسوکننده/شارژ” ممکن است از دو قسمت جداگانه یا یک بلوک قدرت کامل تشکیل شده باشد. زمانیکه برق ورودی در جریان است این بخش باتری را شارژ و انرژی اینورتر را توسط یک ولتاژDC ثابت تآمین می کند. در صورتی که برق ورودی قطع شود شارژر خاموش شده و انرژی DC اینورتر توسط مدار DC Booster از باتری تأمین می شود و از این زمان باتری رفته رفته دشارژ می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − یازده =